Pogledajte sadržaj
CITROËN ELEKTRIČNA MOBILNOST

 CITROËN ELEKTRIČNA MOBILNOST

Električna vožnja "INSPIRED BY YOU ALL"

CITROËN VEĆ 100 GODINA PROIZVODI AUTOMOBILE DOSTUPNE SVIMA

i još ne staje!

Od 1919. Citroën je jedan od ključnih igrača u proizvodnji automobila dostupnih za širu javnost. Danas marka slijedi taj isti put u eri električne mobilnosti!

Vaše potrebe za mobilnošću se mijenjaju i zelena mobilnost vam postaje sve važnija. Stoljetna marka sada nudi izbor energije sa, ovisno o modelu, 100% električnim ili punjivim hibridnim motorima.

KOJE VOZILO ODABRATI?

PLUG-IN HIBRIDI

Želite imati električni pogon tijekom tjedna i imati priliku za bezbrižan bijeg u nepoznato krajem tjedna. Vozilo možete jednostavno napuniti kod kuće, na poslu ili na javnim punionicama, tako da svakodnevno možete koristiti 100% električni način rada.

100% ELEKTRIČNI

Radite li uglavnom kratka putovanja i možete li usput jednostavno pristupiti rješenjima za punjenje? Želite li uštedjeti novac i imati priliku za ekološki odgovorno ponašanje? Za vas su 100% električna vozila marke Citroën. 

OPTIMIZACIJA DOMETA

Citroën vam prikazuje sve što trebate znati o dometu 100% električnih ili plug-in hibridnih vozila.

RJEŠENJA ZA PUNJENJE

Kad govorimo o električnom ili plug-in hibridnom vozilu, često nam se postavljaju ista pitanja! Na raspolaganju su vam brojna rješenja za punjenje, bilo kod kuće, na poslu ili na putu, s kojima ćete moći u potpunosti iskoristiti svoj Citroën.

 

USLUGE KOJE ELEKTRIČNU VOŽNJU ČINE LAKŠOM

Izravno putem vašeg pametnog telefona

Provjerite domet, programirajte punjenje vozila i predkondicioniranje, sve iz udobnosti svog doma putem aplikacije My Citroën.

"Planirajte svoja duga putovanja uzimajući u obzir trajanje baterije i druge važne čimbenike putem Charge My Car*.

 

*Dostupno u aplikaciji Free2move (trenutno nije dostupno za Hrvatsko tržište)

Pronađite mjesta za punjenje kompatibilna s vašim vozilom bilo gdje u Europi putem Charge My Car*.

 

*Dostupno u aplikaciji Free2move  (trenutno nije dostupno za Hrvatsko tržište)

IMATE LI PITANJA O ELEKTRIČNOM POGONU? CITROËN VAM ODGOVARA

Kupnja i troškovi

Koja vozila u vašoj ponudi imaju električni pogon?

Od 1919. godine Citroën je jedan od glavnih igrača koji rade na tome da automobile učine dostupnima svima. U današnje vrijeme marka ulazi u doba električne mobilnosti u kojoj namjerava ostaviti svoj trag.

S obzirom na to da se vaše potrebe za mobilnošću mijenjaju i da vam ekološka mobilnost postaje sve važnija, Citroën je odlučio dodatno ojačati svoju ponudu! Marka sa stoljetnom poviješću sada nudi i 100% električne i istovremeno plug-in hibridne modele inspirirane vama i vašim svakodnevnim načinom korištenja automobila.

Trenutno nudimo plug-in hibridni SUV C5 Aircross, C5 X plug-in hibrid,  ë-C4, ë-SpaceTourer, ë-Jumpy Furgon, ë-Berlingo i ë-Berlingo Furgon . 

Što ako mi ne odgovaraju vozila s električnim pogonom?

Naša strategija je ponuditi kupcu izbor: ponuditi pravi izbor vozila, prema potrebama pojedinih vozača i ciklusu upotrebe. Nudimo izbor benzinskih, dizelskih i elektrificiranih opcija za isti model vozila. To znači da ne morate raditi kompromis s veličinom ili dizajnom vozila, a i dalje ste više usredotočeni na okoliš pa možete odabrati pogonski sklop koji vam najviše odgovara. Iako smo posvećeni stavljanju električnih vozila na primarnu komercijalnu ponudu, s vremenom nastavljamo ulagati u istraživanje i razvoj svih različitih vrsta goriva kako bismo uvijek mogli pružiti najbolja rješenja za potrebe naših kupaca.

Koje su prednosti plug-in hibridnih vozila?

S plug-in hibridnim vozilom možete u potpunosti iskoristiti udobnost i mogućnosti potpuno električnog pogona na dnevnoj bazi,  dok s druge strane možete slobodno odlučiti otići na neki duži put preko vikenda ili na godišnji odmor, a da se pritom ne morate zamarati punjenjem jer će termički motor preuzeti brigu o vožnji.

Ukratko, plug-in hibrid promišljena je kombinacija električne energije i unutarnjeg izgaranja koja omogućuje veće performanse i veću udobnost.

Autonomija / Domet

Koliko kilometara mogu proći s električnim ili plug-in hibridnim vozilom?

S prosječno dva punjenja tjedno, dnevno ćete pokriti sve planirane rute. No, ako se ukaže potreba, lako ćete pronaći priključke za punjenje u neposrednoj blizini vaših svakodnevnih aktivnosti.

Plug-in hibridni SUV C5 Aircross nudi vam domet od 61 km u 100% električnom načinu rada prema WLTP-u. Domet 100% električnih vozila je od 202 do 350 kilometara prema WLTP-u.

Za više pojedinosti o rasponu određenog vozila pogledajte stranice svakog modela vozila.

Međutim, morate biti svjesni da stvarni domet vašeg vozila ovisi o nekoliko čimbenika:

  • Način vožnje
  • Teren
  • Grijanje / klimatizacija
  • Prevezeni teret

Kako mogu kontrolirati domet svog vozila?

U električnom vozilu električni domet prikazan je uz brzinomjer, isti kao i za gorivo u klasičnom motoru s unutarnjim izgaranjem. Domet se izračunava kontinuirano uzimajući u obzir vaš stil vožnje i mnoge druge čimbenike.

Na primjer, u slučaju hibridnog vozila, plavo kontrolno svjetlo svijetli u unutrašnjem retrovizoru, što znači da ste uključili 100% električni pogon. Mjerač prikazuje električni domet s jedne strane i domet s motorom s unutarnjim izgaranjem s druge strane.

Kakve su performanse baterije s protekom vremena?

Očekuje se izvjesno propadanje baterije, ali to je minimalno. Suvremena električna vozila imaju baterije velikog kapaciteta. Jamstvo baterije vrijedi 8 godina ili 160.000 kilometara uz 70% napunjenosti.

Pogoršanje kapaciteta baterije ovisi o broju ciklusa punjenja, načinima punjenja i drugim čimbenicima. Međutim, također treba napomenuti da se cijela baterija sastoji od više ćelija (više baterija). U pravilu se baterija ne isprazni u potpunosti, već se potroše pojedine ćelije. I to ne odjednom.

Puni li se baterija u vožnji?

Naša vozila,  plug-in hibridna i električna, imaju mogućnost automatskog punjenja baterije. Vaše vozilo je djelomično napunjeno kada kočite ili usporavate. Na taj način vraćate autonomiju vozila. Također odabirom funkcije "BRAKE", omogućuje se punjenje baterije prilikom usporavanja i kočenja.

Regenerativno kočenje puni akumulator svaki put kada usporite vozilo. Ova "besplatna" električna energija proširuje domet vašeg vozila. Regenerativno kočenje zajedno s mekšom vožnjom osigurava vozilu do 20% veći domet tijekom gradske vožnje.

Punjenje

Kako i gdje mogu napuniti vozilo?

Postoji mnogo rješenja za punjenje, bilo kod kuće, na poslu ili u pokretu.

Najčešće rješenje je punjenje kod kuće: s rješenjem za punjenje kod kuće možete noću napuniti vozilo do željenog raspona.

Lako možete pronaći sve više rješenja za punjenje u blizini vašeg ureda ili u neposrednoj blizini svakodnevnih aktivnosti.

Koliko ću potrošiti na punjenje vozila?

Vrijeme punjenja ovisi o nekoliko čimbenika, poput vrste pogonske baterije, ali posebno o vrsti odabrane instalacije.

Postoji nekoliko vrsta punionica s različitim razinama snage. Za detaljne informacije o dostupnim rješenjima za punjenje i trajanju punjenja pogledajte odgovarajuću stranicu.

Osim toga, svako vozilo ima različite karakteristike vezane uz trajanje punjenja. Sve informacije dostupne su na stranicama pojedinih vozila, kao i u tehničkim podacima koje možete preuzeti.

Mogu li napuniti električno vozilo na klasičnoj utičnici?

Naravno, svoje vozilo možete napuniti na klasičnoj kućnoj utičnici s priključnim kabelom za kućanstvo koji se isporučuje kao standard.

Ako želite brže napuniti vozilo, odlučite instalirati snažniji priključak ili Wallbox.

Koji su troškovi punjenja električnog vozila?

To u potpunosti ovisi o cijeni električne energije. Neke javne stanice za punjenje potpuno su besplatne, dok druge imaju promjenjive troškove. Većina kupaca instalira punjač u svom domu.

Cijena električne energije izražena je u kWh - pa za potpuno napunjenje baterije pomnožite cijenu po kWh s kapacitetom baterije na isti način na koji biste cijenu po litri goriva pomnožili s današnjim kapacitetom spremnika.

Održavanje

Mogu li vuči prikolicu s električnim vozilom?

Ne, naša električna vozila nisu predviđena za vuču.

 

Kako održavati električno vozilo?

Kako biste održali optimalno stanje vašeg električnog vozila, preporučujemo da redovito i u skladu s preporučenim intervalom servisa posjećujete ovlašteni servisni centar.

Za naše električne automobile, to je obično svake 2 godine, za detaljne informacije provjerite kod servisera ili servisnu knjižicu.

Kakvo redovito održavanje mogu očekivati?

Redovito održavanje električnog vozila vrlo je slično održavanju vozila na benzin ili dizel. Dotrajale dijelove kao što su: gume, kočnice, brisače i žarulje morat ćete s vremenom zamijeniti. Komponente ovjesa također će se morati mijenjati tijekom cijelog vijeka trajanja vozila, ovisno o upotrebi i kilometraži.

Električno vozilo treba rashladnu tekućinu kako bi osiguralo da njegova pogonska baterija ostane u optimalnom radnom rasponu, pa će ga trebati povremeno mijenjati kako bi se produžio vijek trajanja i doseg baterije.

Tko može servisirati moje električno vozilo?

Naši ovlašteni serviseri mogu redovito servisirati i održavati vaše električno vozilo. Naši stručnjaci pobrinut će se da vaše vozilo bude u optimalnom stanju. Posebno je važno da se ne izvode radovi na bilo kojem dijelu visokonaponskog sustava, osim za odgovarajuće kvalificiranog tehničara s ispravnom zaštitnom opremom i alatom.

 

Koliko je jamstvo na bateriju?

Jamstvo na pogonsku bateriju vrijedi 8 godina ili 160.000 kilometara, odnosno do isteka jednog od dva uvjeta, uzimajući u obzir da je osnova za jamstvo kapacitet baterije od 70% u odnosu na izvorni kapacitet.