Pogledajte sadržaj
CITROËN RJEŠENJA ZA PUNJENJE

RJEŠENJA ZA PUNJENJE ELEKTRIČNIH I PLUG-IN HIBRIDNIH VOZILA

Bilo da ste kod kuće ili u uredu, dostupna su mnoga rješenja za punjenje koja vam omogućuju potpuno uživanje u vašem Citroën električnom ili plug-in vozilu.

SVE ŠTO TREBATE ZNATI O PUNJENU

ELEKTRIČNA MREŽA

Može biti jednofazna - većina kućnih instalacija - ili trofazna. Prije odabira rješenja za punjenje morate provjeriti vrstu instalacije. 

STANICA ZA PUNJENJE

Određuje distribuiranu snagu i vrijeme punjenja vašeg električnog ili plug-in hibridnog vozila. Dostupno je nekoliko rješenja: standardno punjenje s kućnom ili pojačanom utičnicom, ubrzano punjenje sa zidnom stanicom za punjenje kod kuće ili na javnoj mreži, brzo i super brzo punjenje na javnoj mreži i na autocesti.  

KABELI ZA PUNJENJE

Brzina punjenja također ovisi o snazi ​​koju kabel može podnijeti. Svaka metoda punjenja ima svoj tip kabela. 

OBC (ON-BOARD-CHARGER) 

Njegova je uloga pretvaranje izmjenične struje iz utičnica i stanica za punjenje (osim DC brzog punjača) u istosmjernu za napajanje pogonske baterije. Njegova snaga također određuje vrijeme punjenja. Dostupni su i snažniji OBC pretvarači, ovisno o modelu vozila, za što bolje optimiziranje vremena punjenja. 
BATERIJA
Jamstvo na bateriju je 8 godina ili 160.000 kilometara ili do 70 posto izvornog kapaciteta. Baterije u našim električnim vozilima također su kompatibilne za punjenje putem brzih punjača dostupnih u javnoj mreži.
 
 

MJERNE JEDINICE

Kilovat (kW) i kilovat-sat (kWh) su dvije mjerne jedinice sa sličnim nazivima. Međutim, oni izražavaju različite jedinice.

Snaga motora u kW

Kilovat (kW) označava snagu električnog motora. Množi se s otprilike 1,36 da bi se dobila konjska snaga.

Na primjer, motor Citroën ë-C4 snage je 100 kW ili 136 konjskih snaga.

Kilovat-sat (kWh) za kapacitet baterije

Elektromotor vozila opskrbljuje se energijom iz baterije čiji se kapacitet izražava u kilovat-satima (kWh), odnosno količini kW koju baterija može isporučiti po satu.

Na primjer, baterija modela Citroën ë-C4 sadrži 50 kWh energije. To je ekvivalentno 50 litara benzina.

Kilovat (kW) za procjenu vremena punjenja

Snaga punionica varira od 3,7 kW do 22 kW za kućne stanice za punjenje i ide do 100 kW, pa čak i više, za javne punionice. Što je veće mjerenje, veća je isporučena snaga. Što je veći broj kW, to je kraće vrijeme punjenja.

Na primjer, zidna kutija (Wall Box) od 11 kW može pohraniti 11 kW energije. Stoga je za punjenje baterije od 50 kWh modela Citroën ë-C4 potrebno manje od 5 sati.

KABELI ZA PUNJENJE

Dostupno je nekoliko vrsta kabela za optimizaciju punjenja vašeg vozila. Ovi kabeli dostupni su kao standard, kao opcija ili kao dodatna oprema, ovisno o vozilu.

Standardni kabel Mode 2

Ovaj standardni kabel podržava snagu od 1,8 kW. Namijenjen je povremenoj uporabi u kućanstvu.

Pojačani kabel Mode 2

Ovaj kabel može podržati snagu do 3,7 kW. Dizajniran je za upotrebu na snažnijoj kućnoj utičnici Green'UP.

Kabel Mode 3

Ovaj kabel može podržati snagu do 7,4 kW. Optimiziran je za uporabu na kućnoj punionici tipa Wall Box ili na javnim punionicama. Punjenje putem Wall Box-a omogućuje vam vraćanje potpune autonomije za 2 sata za plug-in hibridno vozilo i za manje od 1 noći za električno vozilo. Morat ćete opremiti plug-in hibridno vozilo OBC (on-board charger) pretvaračem od 7,4 kW kako biste u potpunosti iskoristili ovu vrstu punjenja.

Kabel Mode 3 za trofaznu struju

Dizajniran za 100% električna vozila, ovaj kabel podržava snagu do 22 kW. Optimiziran je za uporabu na kućnoj punionici tipa Wall Box ili javnoj punionici. Idealan je za redovito punjenje na javnim punionicama. Za trofazne instalacije pružit će vam bolje vrijeme punjenja. 

RJEŠENJA ZA KUĆNO PUNJENJE

Vozilo možete napuniti na klasičnoj kućnoj utičnici s kabelom koji se isporučuje kao serijska oprema
Međutim, za još brže punjenje, odlučite se za snažniji priključak ili Wall Box stanicu. Oni se međusobno razlikuju po tehničkim karakteristikama:

 • Wall Box stanica je snažnija i nudi mogućnost vrlo brzog punjenja.
 • Green'UP utičnica posebno je rješenje. Tijekom punjenja troši manje energije, a omogućuje i brže punjenje nego na klasičnoj utičnici.

Kabel za punjenje kućne utičnice, koji je standardno uključen u vozilo, prikladan je za upotrebu na snažnijem priključku. Prilikom kupnje postaje Wall Box dobit ćete poseban kabel.

Wall Box 7,4 kW

Ugradnja kućne punionice tipa WallBox za punjenje idealno je rješenje ako želite iskoristiti optimizirano vrijeme punjenja. Autonomija u električnom načinu rada između 54 i 55 km, ovisno o opcijama ugrađenim u automobil. Autonomija može varirati ovisno o stvarnim uvjetima korištenja.

Pojačana kućna utičnica 3,7 kw

4 sata punjenja za električni domet od 55 km. Autonomija u električnom načinu rada između 54 i 55 km, ovisno o opcijama ugrađenim u automobil. Autonomija može varirati ovisno o stvarnim uvjetima korištenja.

Kućna utičnica

7 sat punjenja za električni domet od 55 km. Autonomija u električnom načinu rada između 54 i 55 km, ovisno o opcijama ugrađenim u automobil. Autonomija može varirati ovisno o stvarnim uvjetima korištenja.

Jednostavno punjenje vozila

Postoji nekoliko načina punjenja ovisno o putu koje dnevno prođete i rješenjima punjenja koja također imate izvan svog doma.

 • Wall Box snage 7,4kW ili 11kW: ugradnja kućne punionice tipa WallBox za punjenje idealno je rješenje ako želite iskoristiti optimizirano vrijeme punjenja.

 • Pojačana utičnica za kućanstvo: utičnica Green'UP. Ekonomična za instalaciju, prikladna je za vas ako dnevno radite malu kilometražu, jer vam omogućuje da napunite do 60% baterije u 1 noći.

 • Klasična utičnica za kućanstvo: Ova se metoda ne preporučuje za električna vozila jer je vrijeme punjenja izuzetno dugo. Trebat će vam jedna cijelu noć za napunjenost do 30%. Preporučuje se samo kao povremeno rješenje za punjenje.

Za Citroën ë-C4 100% električni imate nekoliko mogućnosti punjenja:

 • Na javnoj brzoj punionici 100 kW: 80% punjenja u 30 minuta
 • WallBox 11 kW: vrijeme punjenja 5h
 • WallBox 7,4 kW: vrijeme punjenja 7:30h
 • Pojačana utičnica Green'up: 4h30 za 100km dometa ili 9h za 100km dometa na klasičnoj kućnoj utičnici

Za Citroën ë-SpaceTourer imate nekoliko mogućnosti punjenja:

 • Javni brzi punjač od 100kW: do 80% za 30 minuta za 50kWh pogonsku bateriju ili 45 minuta za 75kW bateriju
 • WallBox 11kW: od 4:45 do 7:00h, ovisno o veličini baterije
 • WallBox 7,4kW : od 7:30 do 11:20h, ovisno o veličini baterije
 • Pojačana Green'up utičnica: do 60% napunjenosti za 1 noć