Redirekcija u sekunde

SVE ŠTO MORATE ZNATI O PUNJENJU I DOMETU

eC4-Charging

Kad govorimo o električnom vozilu, često nam se postavljaju ista pitanja!

Na raspolaganju su vam brojna rješenja za punjenje, bilo kod kuće, na poslu ili na putu, s kojima ćete moći u potpunosti iskoristiti svoj Citroën.

polnjenje1

1. Električna mreža

Može biti jednofazna - većina kućnih instalacija - ili trofazna. Prije odabira rješenja za punjenje morate provjeriti vrstu instalacije.

polnjenje2

2. Stanica za punjenje

Određuje distribuiranu snagu i vrijeme punjenja vašeg električnog ili plug-in hibridnog vozila. Dostupno je nekoliko rješenja: standardno punjenje s kućnom ili pojačanom utičnicom, ubrzano punjenje sa zidnom stanicom za punjenje kod kuće ili na javnoj mreži, brzo i super brzo punjenje na javnoj mreži i na autocesti. 

polnjenje3

3. Kabeli za punjenje

Brzina punjenja također ovisi o snazi ​​koju kabel može podnijeti. Svaka metoda punjenja ima svoj tip kabela.

polnjenje4

4. OBC (on-board charger) pretvarač na vozilu

Njegova je uloga pretvaranje izmjenične struje iz utičnica i stanica za punjenje (osim DC brzog punjača) u istosmjernu za napajanje pogonske baterije. Njegova snaga također određuje vrijeme punjenja. Dostupni su i snažniji OBC pretvarači, ovisno o modelu vozila, za što bolje optimiziranje vremena punjenja.

polnjenje5

5. Baterija

Jamstvo na bateriju je 8 godina ili 160.000 kilometara ili do 70 posto izvornog kapaciteta. Baterije u našim električnim vozilima također su kompatibilne za punjenje putem brzih punjača dostupnih u javnoj mreži.

ZA SVE NAČINE PUNJENJA

Zamislite da je svaka utičnica i mjesto punjenja.
S ponuđenim kabelima moći ćete koristiti sve vrste javnih punionica ili puniti vozilo kod kuće.

Postoji nekoliko vrsta kabela za punjenje vašeg električnog ili plug-in hibridnog automobila koje je potrebno prilagoditi prema odabranom rješenju za punjenje i snazi  OBC (on-board charger) pretvarača u vozilu. Kada kupujete vozilo Citroën, dvije vrste kabela (standardni kabel MODE 2 i MODE 3) mogu omogućiti punjenje automobila brže ili sporije.

 • Standardni kabel Mode 2

Ovaj standardni kabel podržava snagu od 1,8 kW. Namijenjen je povremenoj uporabi u kućanstvu.

 • Pojačani kabel Mode 2

Ovaj kabel može podržati snagu do 3,7 kW. Dizajniran je za upotrebu na snažnijoj kućnoj utičnici Green'UP.

 • Kabel Mode 3

Ovaj kabel može podržati snagu do 7,4 kW. Optimiziran je za uporabu na kućnoj punionici tipa WallBox ili na javnim punionicama. Punjenje putem WallBox-a omogućuje vam vraćanje potpune autonomije za 2 sata za plug-in hibridno vozilo i za manje od 1 noći za električno vozilo. Morat ćete opremiti plug-in hibridno vozilo OBC (on-board charger) pretvaračem od 7,4 kW kako biste u potpunosti iskoristili ovu vrstu punjenja.

 • Kabel Mode 3 za trofaznu struju

Dizajniran za 100% električna vozila, ovaj kabel podržava snagu do 22 kW. Optimiziran je za uporabu na kućnoj punionici tipa WallBox ili javnoj punionici. Idealan je za redovito punjenje na javnim punionicama. Za trofazne instalacije pružit će vam bolje vrijeme punjenja. 

torba

RJEŠENJA ZA KUĆNO PUNJENJE

Punjenje plug-in hibrida

Naravno, svoje vozilo možete napuniti na klasičnoj kućnoj utičnici s kabelom koji se isporučuje kao serijska oprema

Međutim, ako želite brže napuniti vozilo, odlučite se za snažniji priključak ili WallBox stanicu. Oni se međusobno razlikuju po tehničkim karakteristikama:

Wallbox stanica je snažnija i nudi mogućnost vrlo brzog punjenja.
Green'UP utičnica posebno je rješenje. Tijekom punjenja troši manje energije, a omogućuje i brže punjenje nego na klasičnoj utičnici.
Kabel za punjenje kućne utičnice, koji je standardno uključen u vozilo, prikladan je za upotrebu na snažnijem priključku. Prilikom kupnje postaje WallBox dobit ćete poseban kabel.

Upoznajte se s trajanjem punjenja, što ovisi o vrsti vaše instalacije.

Električno vozilo: jednostavna i praktična rješenja

Postoje različite mogućnosti punjenja, ovisno o tome koliko kilometara planirate prijeći i mogućnostima punjenja izvan vašeg doma.

 

lev_polnjenje1

PUNJENJE U KUĆNOJ UTIČNICI

Klasična utičnica za kućanstvo: Ova se metoda ne preporučuje za električna vozila jer je vrijeme punjenja izuzetno dugo. Trebat će vam jedna cijelu noć za napunjenost do 30%. Preporučuje se samo kao povremeno rješenje za punjenje.

lev_polnjenje2

GreenUp

Pojačana utičnica za kućanstvo: utičnica Green'UP. Ekonomična za instalaciju, prikladna je za vas ako dnevno radite malu kilometražu, jer vam omogućuje da napunite do 60% baterije u 1 noći.

lev_polnjenje3

CITROËN WALLBOX

WallBox snage 7,4kW ili 11kW: Ugradnja kućne punionice tipa WallBox za punjenje idealno je rješenje ako želite iskoristiti optimizirano vrijeme punjenja.

lev_ec4

Za Citroën ë-C4 100% električni imate nekoliko mogućnosti punjenja:

 • Na javnoj brzoj punionici 100 kW: 80% punjenja u 30 minuta
 • WallBox 11 kW: vrijeme punjenja 5h
 • WallBox 7,4 kW: vrijeme punjenja 7:30h
 • Pojačana utičnica Green'up: 4h30 za 100km dometa ili 9h za 100km dometa na klasičnoj kućnoj utičnici
lev_e-space

Za Citroën ë-SpaceTourer 100% električni:

 • Javni brzi punjač od 100kW: do 80% za 30 minuta za 50kWh pogonsku bateriju ili 45 minuta za 75kW bateriju
 • WallBox 11kW: od 4:45 do 7:00h, ovisno o veličini baterije
 • WallBox 7,4kW : od 7:30 do 11:20h, ovisno o veličini baterije
 • Pojačana Green'up utičnica: do 60% napunjenosti za 1 noć

Javne punionice

lev_javnepolnilnice

U Hrvatskoj je trenutno više od 400 punionica i oko 1000 mjesta za punjenje.

* Za korištenje javnih punionica potrebno je imati odgovarajući kabel. Kabel je dostupan kao dodatak u mreži Citroën ili ćete ga dobiti kada kupite WallBox.

SAVJETI ZA ODRŽAVANJE KAPACITETA BATERIJE

DNEVNO PUNJENJE I BRZO PUNJENJE

Vozilo možete puniti svaki dan.

Sustav upravljanja baterijom prati se elektronički i zahtijeva vrlo malo energije. U slučaju da se često odlučujete na brzo punjenje, preporučuje se potpuno napuniti bateriju svaka dva tjedna na standardnom priključku.

POGODAN TIP PROTOKOLA ZA PUNJENJE VOZILA

Vozilo ćete moći puniti bez obzira imate li pretplatu na jednofaznu ili trofaznu struju.

Vaše 100% električno vozilo opremljeno je trofaznim OBC (on-board charger) pretvaračem koji omogućuje brže punjenje pogonske baterije."EKO" NAČIN VOŽNJE

MIRNA VOŽNJA

Usvajanjem "fleksibilnog" načina vožnje izbjegavate pretjeranu potrošnju energije. Predvidite kočenje i usporavanje, ograničite i izbjegavajte iznenadne manevre. Na autocestama prilagodite svoju brzinu što je više moguće, jer velike brzine mogu brzo smanjiti domet vašeg automobila.

FUNKCIJA "BRAKE"

Funkcija "Brake" će omogućiti vašem električnom ili hibridnom vozilu da napuni bateriju tijekom kočenja.

KLIMATIZACIJA

Iskoristite vrijeme punjenja za prilagodbu temperature u vozili bez utjecaja na razinu napunjenosti. To ograničava potrošnju energije klima uređaja ili sustava grijanja tijekom vožnje.

STANJE GUMA

Osim sigurnosti, imperativ je osigurati da su gume vašeg vozila u dobrom stanju i odgovarajućeg tlaka napunjenosti kako bi se optimizirala potrošnja energije.

el-eco_drive

GLAVNI ČIMBENICI KOJI UTJEČU NA AUTONOMIJU VOZILA

el_klima

GRIJANJE / KLIMATIZACIJA

el_stilvoznje

NAČIN VOŽNJE

el_teren

TEREN

el_tovor

TERET

Top