Redirekcija u sekunde

NOVI POSTUPAK HOMOLOGACIJE

C3 AirCross

WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure) koristit će se za akreditiranje vozila u okviru sustava homologacije u Europskoj uniji. Novi postupak za mjerenje potrošnje goriva i emisije CO2 koji se vrši u standardiziranim (laboratorijskim) uvjetima.

WLTP će zamijeniti prethodni certifikacijski postupak NEDC.
Zahvaljujući tehnološkim izborima napravljenim u očekivanju propisa, Citroën je spreman za ovaj novi obvezni certifikacijski protokol za sve osobne automobile od rujna 2018. godine.

WLTP

WLTP protokol će se koristiti za homologaciju vozila Europske unije, određuje novi testni ciklus i postupak mjerenja potrošnje goriva i CO2. WLTP od 1. rujna 2018. postaje obavezan za sve nova osobna vozila i u roku od godinu dana i za laka gospodarska vozila, težine do 3,5 tona.
Essais PEMS 3
Banc Moteur

Prijelaz s NEDC na WLTP

Jedan od ciljeva novog WLTP testa je bolji prikaz svakodnevnih uvjeta vožnje vozila tijekom postupka akreditacije, što određuje strože uvjete testiranja i dinamičniji profil vožnje nego prethodni NEDC, koji je razvijen tijekom devedesetih godina. WLTP se temelji na stvarnim voznim podacima dok je NEDC baziran na teorijskim profilima vožnje. WLTP također proizvodi preciznije vrijednosti jer uzima u obzir specifikacije svakog vozila, uključujući dodatnu opremu koja može imati značajan utjecaj na potrošnju goriva i emisiju CO2. Vrijednosti WLTP-a u nekim su slučajevima veće od vrijednosti NEDC-a za isti vozilo. To ne znači da je njegova potrošnja goriva lošija; to je jednostavno novo mjerenje temeljeno na detaljnijem i duljem testnom ciklusu koji stoga bolje odražava kako se vozila trenutno voze.

WLTP SPECIFIKACIJE

Berlingo Combine

Brzina

WLTP testovi se izvode pri brzini 46,5 km/h 

Route

Udaljenost ciklusa

Udaljenost WLTP testnog ciklusa je dulja:
23 km (umjesto 11 km za NEDC ciklus).
Montre

Trajanje ciklusa

Trajanje WLTP testnog ciklusa je duže:
30 min (umjesto 20 min za NEDC ciklus) 
Racing

Vožnja

WLTP ciklus je dinamičniji.
Postoji više ubrzanja i kočenja.
Ponašanje u vožnji i situacije su realnije.

C4 Cactus

Oprema

Dodatne značajke (koje se mogu razlikovati po vozilu) 
uzimaju se u obzir.

CITROËN I WLTP

Zahvaljujući mudrim tehnološkim izborima koji su napravljeni u očekivanju propisa (SCR za dizel i FAP za benzin), Citroën je spreman za novi WLTP certifikacijski protokol. Kako bi bolje informirali svoje kupce, Citroën objavljuje na svojoj internetskoj stranici potrošnju modela od 2016. godine i emisiju NOx od ožujka 2018. u stvarnim uvjetima korištenja, razvijen s nevladinim organizacijama (T & E i FNE) i ovjeren od strane nezavisne treće strane (Bureau Veritas).
Extérieur

RDE - REAL DRIVING EMISSIONS

Berlingo VU

Od rujna 2018., svi proizvođači morat će mjeriti emisije svojih modela u stvarnim uvjetima vožnje (RDE) kao i WLTP standard. Vrijedi za sve automobile prodane u EU, Švicarskoj, Turskoj, Norveškoj, Lihtenštajnu i Izraelu i Irskoj.

U ovim RDE testovima, emisija onečišćujućih tvari mjeri se u uvjetima otvorene ceste radi prikaza što realnijih podataka.

MJERENJE U VOŽNJI

Tijekom RDE testa, vozilo koje je opremljeno sustavom PEMS se vozi javnim cestama, a sustav omogućava cjelovito i realno praćenje količine onečišćenja (Nox, PN). Prikupljeni podaci se analiziraju kako bi se provjerilo da uvjeti vožnje ispunjavaju zahtjeve RDE i da su emisije unutar prihvatljivih granica.
Essais PEMS 2

CALENDRIER D'APPLICATION

WLTP će službeno zamijeniti stari testni postupak NEDC u rujnu 2018. za osobna vozila i u rujnu 2019. za laka gospodarska vozila.


Q1
2017
Q2

Q3

Q1
2018
Q2

Q3

Q1
2019
Q2

Q3

Q1
2020
Q2

Q3

 ...

 2023 

 

TESTNI POSTUPAK
Potrošnje i emisije CO2

NEDC NEDC korelacija

WLTP
Siječanj 2019: prikaz vrijednosti emisije CO2 u WLTP postupku

HOMOLOGACIJA
Potrošnje i emisije CO2

NEDC

Rujan 2017: novi modeli odobreni prema WLTP ciklusu

          WLTP


Rujan 2019: bilo koje vozilo homologirano prema WLTP

 

Siječanj 2020: prosječna emisija od 95 gr CO2/km novčano će se sankcionirati proizvođača
   
   

 

HOMOLOGACIJA
NOX i čestice

   

RDE
Emisija NOx < 168 mg/km

RDE
Emisija NOx < 120 mg/km

NORME   €6.b  €2.d-TEMP €6.d

RIJEČNIK POJMOVA

FAQ

Top